zaterdag 4 maart 2023

John Paul II Nat. Shrine & Franciscan Monastery in DC

Amper een kilometer van de Basiliek is het "Saint John Paul II National Shrine" en daar gaan we de expositie over deze - door jong & oud geliefde - Poolse Paus bezoeken.

In de kapel is een relikwie van zijn eigen bloed verwerkt in het Kruis voor het altaar.


En ook hier vinden we overal mozaïeken terug zoals in de Basiliek.

In de gebedsruimte gaat er zometeen een misviering beginnen en dus nemen we snel enkele foto's onder het wakend oog van een nonnetje en zijn dan weer weg.




We wandelen het museum binnen waarvan één gedeelte gewijd is aan het leven van Priester Karol Wojtyla "van Pastoor tot Bischop"...



...en het andere gedeelte aan zijn verdere evolutie "van Kardinaal tot Paus". Het gewaad dat je ziet op foto rechts droeg hij tijdens zijn bezoek hier in DC, waarbij de foto beneden genomen werd op de National Mall met op de achtergrond het Capitool.


De jongere Karol was - zoals wel iedere jonge kerel - in zijn leven altijd erg sportief en hield van alles dat hij buitenshuis kon ondernemen zoals kajakken, fietsen en skien.



In 1978 werd Kardinaal Wojtyla (destijds 58 jaar en als eerste Pool ooit) tot Paus Johannes Paulus II verkozen. Zijn credo werd "Totus Tuus" ("Ik ben altijd de Uwe").




Op 13 mei 1981 werd een aanslag op de Paus gepleegd door een Turkse terrorist. Hij schoot 4 keer waarvan 2 kogels de Paus in de onderbuik troffen, 1 in zijn arm en 1 in zijn hand. Dit zijn de beelden die meteen na de aanslag de wereld rondgingen. Dader Mehmet Ali Agca kreeg levenslang voor die aanslag, maar het was de Paus zelf die hem ging opzoeken in zijn cel, hem het voorval pardonneerde en bij de rechtbank om gratie vroeg voor de man. Daardoor kwam die in januari 2010 terug op vrije voeten.



De Paus reisde graag (en veel) en de kledij op de linkse foto was van één van zijn reizen naar Afrika. De rechtse foto is er eentje met moeder Theresa in Calcutta.
Paus Johannes Paulus II overleed op 2 April 2005 op 84-jarige leeftijd.


We zetten onze tocht door DC verder en gaan op zoek naar de Franciscanen Abdij waar een replica van het "Heilige Land" (lees Israël) in Amerika wordt weergegeven.


De Kerk heeft één centraal altaar met daar omheen taferelen en plaatsen uit het Israël van weleer zoals bijvoorbeeld "Nazareth" (de Onbevlekte Ontvangenis), "Bethlehem" (de geboorteplaats van Christus), de stad "Jeruzalem" en "de berg van Golgotha" waar Christus aan het kruis genageld werd...allemaal herkenbare bijbelse plaatsen.

We wandelen willekeurig door de kerk en als we een trap oplopen zien we dat we bij "de berg van Golgotha" zijn, waar we een mooi zicht hebben over de ganse kerk.


Bij "Bethlehem" is de toegangsdeur tot de "geboorteplek van Christus" expres laag gemaakt zodat men moet bukken om binnen te treden...iets dat de "nederigheid" symboliseert. Als we daar weer buiten komen, zien we tussen 4 enorme kandelaars, de grote marmeren steen waarop het lichaam van Christus gebalsemd werd.



Al deze plekken hier in één kerk te zien, brengt voor ons veel herinneringen terug. Wij hebben deze plekken al eens "in het echt" bezocht toen we in Cyprus op vakantie waren en van daaruit een cruise deden naar Israël & Jeruzalem.

Eenmaal terug buiten zien we op de kleine binnenkoer dit beeld van St- Franciscus.


Vandaar wandelen we de tuin van dit klooster in en komen aan bij "Gethsemane". Deze plek in de tuin van de Olijfberg, is de plek waar Christus tot de Vader bidt en Hem vraagt "deze beker aan Hem voorbij te  laten gaan". 

Verderop zien we een replica van de Lourdes grot waar de Maagd Maria in 1858 tot 18 maal toe zou verschenen zijn aan de jonge Bernadette Soubirous.

Deze crypte is een replica van de graftombe van Maria...


Het hele domein straalt één en al rust uit en ik kan me zò voorstellen dat hier één of andere pater met een boek in de hand door de gaanderij loopt en de vespers neuriet. 


Vandaag zijn we toch écht wel de hele vrome toer opgegaan, maar het was sowieso een mooie en interessante dag waarop we weer veel gezien hebben.
Ingrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten