Ook vandaag wordt opnieuw een "rustig dagje" (tenminste voor wat het rijden betreft want we hebben slechts 158mls of 252km voor de boeg), maar ook deze dag is weer goed gevuld. Eerst gaan we de "Oak Alley Plantation" bezoeken. Op onze weg er naar toe komen we voorbij dit merkwaardig kanaal. Deze "Atchafalaya Basin Bridge" ligt midden tussen de 2 rijrichtingen van de autostrade en is 18mls (29km) lang en is daarmee de 3de langste brug in de USA (meer uitleg vindt je via de link).
Als we bij deze "Sonic" drive-inn passeren, maken we even een halte want dit zijn de alom bekende fast-food ketens waar je met je auto tot aan je eigen persoonlijke menukaart rijdt, je bestelling doorgeeft en waar (tenminste in vroegere glorie) de serveersters op de rolschaatsen je eten aan je auto brachten. Ik heb die al zolang eens willen bezig zien, maar het is een zeldzaam fenomeen geworden! Tot nu dan toch, want kijk...de uitzonderingen bestaan écht nog wel!
En dan komen we aan bij de "Oak Alley Plantation" dat zijn naam dankt aan de vele grote, oude eikenbomen op het 240 meter lange pad naar het huis dat werd gebouwd in de periode 1837-1839 in opdracht van Jacques Telesphore Roman, eigenaar van deze suikerplantage, maar dat toen "Bon Séjour" noemde.
Deze kleine huisjes aan weerszijden van het pad aan de achterkant van het huis, waren de optrekjes voor de slaven. Was je een "huisslaaf" dan had je 't eigenlijk goed want dan had je fatsoenlijke kleding, een slaapkamer en een apart woongedeelte.
Zij die té ziek waren om te werken, belanden in deze ziekenboeg.
Voor de "veldslaven" was het iets anders. Vermits veldslaven de laagste status hadden moesten zij alles gemeenschappelijk doen zoals de was in deze supergrote wasbak van wel zo'n 3meter doorsnee en koken in de gemeenschappelijke potten.
De "huisjes" van de veldslaven bestonden eigenlijk maar uit één kamer waar alles gebeurde...leven, eten, drinken, slapen en dat met de ganse familie samen.
De "ongehoorzamen" kregen letterlijk boeien en/of halskettingen (foto links, links bovenaan in het beeld) om en ze hadden slechts één stel kleding.
Hun huisjes zien er zéér schammel uit en als je hier staat is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe erg het voor deze mensen wel moet geweest zijn...
We komen bij de werkelijke "oak alley" en hier ga ik even "boom-knuffelen". Je zou voor minder een afleiding zoeken na al die verhalen over "het leven als slaaf"!
Waarschijnlijk zal dit huis binnen ook wel heel mooi uitzien, maar wij zijn niet gaan kijken. Er stond zoveel volk aan te schuiven dat je meer dan een uur moest wachten om dan samen met 30 anderen binnen te mogen en met het hele Covid-gedoe in ons achterhoofd, leek het ons maar beter/wijzer om dàt bezoekje over te slaan...
Na een aantal bewogen uurtjes op de plantage, is het tijd voor wat vrolijkheid en gezelligheid. We zijn aangekomen in New Orleans, dé stad van de Mardi Gras in USA!
We kuieren door de straten van deze grote stad en komen voorbij het standbeeld van Fransman Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville, de oprichter van New Orleans (1718).
Zoals in zovele grote steden zijn er wel kerken genoeg en deze Saint Louis kerk hadden we graag bezocht maar ze was gesloten. Bij de ingang lag er wel dit individu, maar geen idee of het nu een dronkaard was of een dakloze.
En dan bereiken we "Bourbon Street", de meest bekende/beruchte/beroemde straat en dé straat waar blijkbaar alles kan en alles mag...of het nu over (teveel) drinken gaat of over Voodoo, over dansen of over drugs...hier is alles toegelaten...
We zijn bij het huis van Voodoopriesters Marie Laveau aangekomen...
...gaan even verderop genieten van de Jazz muziek in Maison Bourbon...
...en wandelen onder een waterval van zeepbellen...
...om terug bij het French Quarter uit te komen en daar een "Po'Boy" - een traditionele Louisiana broodje met rundsvlees of gefrituurde vis (garnalen, oesters, krab) - te eten.
Een paar uurtjes later - na een dag van minder leuke maar ook leuke indrukken - laten we ons door een Lyft chauffeur terug naar onze RV brengen.
Tot morgen!
Ingrid
Geen opmerkingen:
Een reactie posten