Na een welverdiende nachtrust in Toledo (Ohio) staat er vandaag een ritje van 350mls (563km) op ons programma. Vanavond willen we Grayling (Michigan) bereiken en bij deze zoveelste "Welcome to"-plaat rijden we de Staat Michigan binnen!
Ongeveer een uur later komen we aan in Detroit. Deze stad aan "Lake St- Clair" ligt pal tegenover Canada. Hier moeten we wel even heel goed uitkijken dat we bij de vele bruggen de juiste afslag nemen zodat we Canada NIET binnen rijden anders kunnen we niet terug naar de USA want we hebben onze paspoorten niet mee!
We hebben nog maar net de auto geparkeerd als we dit "Spirit of Detroit" monument te zien krijgen aan de voorgevel van het stadhuis. Het is een icoon dat symbool staat voor de stad en allen die deze "Motor City" een warm hart toedragen (zie link).
Aan de overkant van de straat komen we aan het "Joe Lewis: The Fist" monument (link) dat een eerbetoon is aan een zwarte bokser die uit deze stad afkomstig is.
Een eindje verder staan we op de "Hart Plaza"...een stadsplein langs de Detroit Rivier waar Antoine Laumet de La Mothe in 1701 een nederzetting stichtte die uitgroeide tot het huidige "Detroit" (zie link). Nu worden op deze plek Jazz concerten georganiseerd, maar het is ook "the-place-to-be" voor openlucht theater en toneel.
Bij de oever van de Detroit Rivier staan we oog in oog met dit "Gateway To Freedom" monument. Vanaf deze plek zagen voormalige slaven letterlijk "hun ultieme doel" voor ogen...zo dichtbij en toch nog zover af! Als ze nu maar aan die overkant van de rivier konden geraken!! Dan waren ze in Canada en zouden ze "vrije" mensen zijn! (link)
Misschien zouden ze wel met dit stoomschip kunnen meereizen?
We rijden weer verder en komen bij "Belle Isle Park" (link). Dit eilandje tussen de USA en Canada is ideaal voor een wandeling of om te gaan sporten, maar helaas is er in en rond de "James Scott Memorial Fountain" geen druppel water te bespeuren!
Op Belle Isle Sunset Point staat deze mooie kader met een leuk zicht op Detroit city.
Net éér we dit eilandje verlaten zien we deze dappere Kite-surfer die zich alvast niet laat ontmoedigen door de aankomende, dreigende onweerswolken.
Onze volgende halte in "Motor City" is uiteraard het "Henry Ford Museum" (zie link).
Dit museum is een eerbetoon aan de uitvinder van de eerste Ford automobiel, maar wordt verder ook nog geroemd voor zijn vele innovaties. Hij kreeg een officiële erkenning door collega-uitvinder en tijdsgenoot Thomas Edison.
Via een filmpje krijgen we de originele beelden van Thomas Edison te zien als hij zijn handtekening in het cement zet bij de inhuldiging van het museum in 1928.
We beginnen onze rondleiding door het museum bij de assemblage-lijn van de Ford-T, de meest verkochte auto voor de gewone, doorsnee mens.
Maar we vinden hier ook een mooie opsomming van Presidentiële voertuigen zoals deze "Bubbletop" die toebehoorde aan President Eisenhower.
Verder zien we race-auto's, benzine stations maar ook stoomtreinen en postkoetsen.
Dat het niet alleen over Ford auto's gaat is duidelijk wanneer we een VW busje zien dat omgetoverd werd tot een van de eerste mobile-homes en deze eerste versie van de Ford Mustang is natuurlijk ook een foto waard!
Zelfs vliegtuigen - zoals een oude Fokker met houten stoeltjes uit de jaren '30 - staan hier opgesteld.
We komen voorbij de "Goldenrod"...een Amerikaanse snelheidsmachine die tussen 1965 en 1991 het snelheidsrecord op de grond vestigde.
Dit immens grote museum heeft één vleugel waar we wel héél raar van opkeken! We worden plots geconfronteerd met iets waar we ons absoluut niet aan verwacht hadden namelijk de "Ku-Klux-Klan" (KKK) en de rassendiscriminatie.
Hier worden we toch wel even stil van...zeker als we zien en lezen dat er bv. in de wachtkamers voor bus of trein aparte zit- of wachtplaatsen waren voor de blank en zwart. We kunnen ons dat vandaag de dag niet meer voorstellen, maar wat moet het verschrikkelijk geweest zijn als je in "de verkeerde kleur" geboren was!
We verlaten dit museum met een toch wel zwaar beladen gevoel, maar we wéten dat dit rassenverschil en ja...zelfs ook de "KKK" nog steeds leeft hier in de USA. Eenmaal in de auto - op weg naar ons hotel in Grayling - hebben we het er nog even over, maar niet te lang want anders komt er van "vannacht rustig slapen" niet veel meer in huis...
Ingrid
Geen opmerkingen:
Een reactie posten